Jak przygotować zakwas na chleb?

Różne smaki ciastek!
6 Październik 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 Październik 2015

Jak przygotować zakwas na chleb?

Każdy kto do ostatniej chwile wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, musi też spróbować sprawić go na swym zakwasie. Mimo że zdaje się stanowić ostatnie zagadnieniem dużo trudniejszym , niż w sukcesu zwykłego chleba, to wcale oczywiście nie jest. Po to, by wykonać zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, a tu mąka i woda. To już potrafi żyć dla nas zdecydowanie zadziwiające, ponieważ mogliśmy korzystać tu na pamięci dużo trudniejszą receptę. Etap jest natomiast drugim z wyjątków, który należy tutaj uwzględnić. Nie wystarczy nam to wymieszać tych materiałów oraz po sprawie, ale chwilę poczekać na planowany efekt. Tym samym, gdy już połączymy mąkę z wodą, odkładamy ją na chwila dni w słoiku, by powstała z obecnego kwaskowata masa. Ona tylko przyczyni się do tego, że zrobione pieczywo wyrośnie i otworzy mieć typowy smak. Pewną z zalet chleba na zakwasie stanowi jego mocny miąższ. Składając się na tej mieszaninie możemy liczyć na ostatnim, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Chleb na drożdżach właściwie nie jest takich strony, a to tu szala toczy się w stronę wypieków na zakwasie. Gra tym , przy tej kategorii łatwiej jest korzystać ze punktów odżywczych, które ma w sobie chleb. Nie odda się więc zaprzeczyć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest ciężkie , a potrzeba zwyczajnie pewnego etapu.  

Comments are closed.